Pametna bovaRezultat saradnje akademske i biznis zajednice.

                                                                                                        

Crna Gora nije u samom vrhu tehnološki razvijenih država u Evropi, ali je itekako prepoznatljiva po svojim atraktivnim plažama, pa opravdano važi za jednu od najpoželjnijih destinacija za ljetovanje. Spojivši prednosti koje crnogorsko primorje ima u svijetu turizma, i želju za napretkom kompanije Amplitudo u svijetu tehnologiije, došli smo do ideje koja obećava. Kao rezultat ovog spoja, i saradnje sa mladim istraživačima BIO ICT-a, Instititutom za biologiju, Javnim preduzećem Morsko dobro, kao i uz neizostavnu pomoć partnera iz Italije- renomirane kompanije System group i Lotus Projekt iz Podgorice, nastao je prototip pametne bove.

Pametna bova u sebi nosi elektroniku i softver za koji su zaduženi mladi istraživači BIO ICT-a, i nekoliko senzora koji mjere različite parametre mora i vazduha na samoj lokaciji.

Njena “pamet” se ogleda i u tome što prikupljene podatke redovno šalje na server radi dalje obrade i korištenja. Bova ima zadatak da očitava određene vrijednosti mora kao što su temperatura, količina kiseonika, zagađenje, kao i temperaturu i vlažnost vazduha. Napaja se preko solarnog panela, a podatke prenosi na server u realnom vremenu putem sim kartice i na taj način je samoodrživa.

Budući da se proizvod prvi put pojavljuje na tržištu i da u regionu ne postoji sličan, imamo priliku da pametnu bovu predstavimo kao inovativan i jedinstven proizvod koji dolazi iz Crne Gore. Bova je "oživljena" zahvaljujući saradnji akademske i biznis zajednice, pa je ideja promovisati i podsticati takav način saradnje, koji nije tako čest u našoj zemlji.

Prošlog ljeta, 2017.godine, napravljen je prototip pametne bove koje su, zarad testiranja, prionute u Baru, Kotoru, Ulcinju i Budvi. Naš zajednički plan je da do ljeta proizvedemo i postavimo veći broj istih širom crnogorskog primorja. Podaci koje će one prikupljati će biti dostupni na posebnoj mobilnoj aplikaciji na čijem razvoju vrijedno radimo.