Prijeti li propast Apple-u?

„Ignorisanjem određenih proizvoda, Apple je razgnjevio najlojalnije korisnike i developere, a upravo su oni najveći promoteri Apple proizvoda.“

Po tržišnoj kapitalizaciji Apple je trenutno najveća kompanija na svijetu. Appleov war chest, odnosno novac spreman za investicije ili akvizicije konkurencije vrijedi preko 200 milijardi dolara, daleko iznad bilo kojeg konkurenta. Appleov iPhone je najprodavaniji telefon, muzički plejer, kamera i računar. Po nekim kriterijumima,  iPhone je najuspješniji proizvod u istoriji.

Ipak, gledajući strukturu prihoda Applea, par stvari postaje očigledno:

 
                                          Izvor: Macrumors.com

  • iPhone predstavlja sve veći udio u ukupnim prihodima
  • prihodi od iPada se smanjuju
  • Prihodi od servisa (iTunes, Apple Music, iCloud i ostali) blago rastu

 

Dominacija iPhonea u prihodima Apple, izgleda da odvlači pažnju od ostalih proizvoda. Uputna su dva primjera iz ostalih najvećih segmenata prodaje hardvera.

Mac: Portfolio proizvoda je zastario, a u nekim slučajevima je i veoma zapušten. Sajt Macrumors, koji već godinama prati Apple, održava sekciju Buyers Guide, u kojima razvrstava Appleove proizvode po stadijumu u životnom ciklusu i daje preporuke potencijalnim kupcima. Evo kako trenutno Macrumors ocjenjuje gamu proizvoda:

Prilično je porazno kada vaš fan site ovako ocjenuje vašu ponudu. Mac Pro, najskuplji računar u ponudi i navodni flagship u ponudi je posljednji put doživio upgrade prije 1.187 dana, odnosno više od tri godine.

Ignorisanjem Mac-a, Apple je razgnjevio najlojalnije korisnike i developere,  a upravo oni su najveći promoteri Apple proizvoda.

iPad: Prognoziran kao nasljednik iPhonea i novo čudo, već nekoliko godine bilježi pad prodaje. Tokom 2012. godine, Apple je prodavao preko 17 miliona iPada kvartalno, dok je prošle godine prodaja prešla 9 miliona. Vođstvo koje je Apple imao u obrazovanju, odnosno upotrebi iPada u školama je isparilo pojavom konkurencije, odnosno Googleovog Chromebooka, koji je jeftiniji, a i lakši za održavanje zbog činjenice da je čitav sistem i korisnički fajlovi u cloudu. Razloga je više, a najrealniji je da Apple propušta da iPad pretvori u nešto više od velikog iPhonea, čime ne daje povoda postojećim vlasnicima da zamijene uređaj.

Međutim, da li Apple inovira u ostalim segmentima, odnosno da li je u toku sa dolazećim trendovima? Po zvanično dostupnim informacijama, reklo bi se da nije.

  • Artificial Reality/Virtual Reality (AR/VR) – oblast za koju se očekuje da eksponencijalno raste u narednom periodu i da zamijeni ostale načine potrošnje sadržaja. Do sada, Apple nema proizvoda u ovoj oblasti, niti je najavio neki u budućnosti.
  • Pametni automobili i autonomna vožnja – Oblast u koju tehnološki giganti, a naravno i autoindustrija, ulaže desetine milijardi eura.
  • TV – priča o Appleovom TV proizvodu, bio on TV uređaj ili pretplatnički paket sličan kablovskoj televiziji, traje preko pet godina, bez opipljivih rezultata.
  • Cloud: Apple je daleko od Amazona, Googlea i Microsofta, a njegov virtuelni asistent Siri je značajno sporiji i ograničeniji u odnosu na konkurenciju.

 

Ovo naravno ne znači da Apple nema stotine ljudi koji danonoćno rade na novim proizvodima,a tajnost je nešto po čemu je kompanija legendarna. Ipak, sudeći po proizvodima predstavljenim u prošloj godini, očigledno je da se Apple najviše bavio iPhoneom i ne mnogo čim drugim.

Jasan je rizik pojave disruptivnog konkurenta koji može koristiti nove tehnologije i zasijeniti postojećeg lidera (ekstremni negativni primjer kroz koji je prošla Nokia). U prvih nekoliko verzija, iPhone je bio godinama ispred konkurencije po dizajnu, lakoći korišćenja, ali je primjetno da se razlika u odnosu na konkurenciju smanjuje, a opšti trend komodizitacije telefona znači da su uređaji uporedivih karakteristika dva do tri puta jeftiniji.

Akcionari trenutno nemaju za čim da žale, obzirom da je cijena akcija na istorijskom maksimumu, novi iPhone 8 će pokrenuti impozantan upgrade ciklus kod postojećih vlasnika iPhonea 6 i 6S, a vjerovatno će biti zabilježeni novi prodajni rekordi.

 Ali, sa druge strane ostaje utisak da Apple ne zna šta može zamijeniti njihov najuspješniji proizvod.

PIŠE:

Amplitudo Tech
Amplitudo
09.05.2017.
PODIJELI SA PRIJATELJIMA