Lotus - Infrastruktura - Životna sredina

„Moderna i razvijena infrastruktura pretpostavka je integracije u evropske i svjetske prostore.“

Nezamisliva je održivost privrednih grana koje je Crna Gora prepoznala kao pokretače privrednog i društvenog razvoja ukoliko u osnovi svega ne stoji infrastruktura koja omogućava moderan i održiv razvoj, pri čemu kao osnovni smisao održivosti treba shvatiti usklađenost infrastrukturnog objekta sa zahtjevima koji se odnose na zaštitu životne sredine.

O tome svjedoči veliki broj državnih planova i strategija, a nadasve i ustavno definisano opredjeljenje Crne Gore kao ekološke države.

U odnosu na planiranih milijardu eura ulaganja u oblast zaštite životne sredine za period 2005-2025. godine, prvenstveno u sektore upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kako je definisano izrađenim master planovima, a i potvrđeno izjavama zvaničnika prilikom najavljivanja predstojećih planova za procese evropskih i evroatlantskih integracija, u 2017. godini mozemo očekivati, nimalo skromnih za današnje prilike, stotinak miliona eura ulaganja, obezbijeđenih najvećim dijelom kroz dugoročne investicione kredite (EIB, EBRD, KFW) i grantove međunarodnih organizacija (WB, EC, WBIF).

Najozbiljnije najave odnose se na projekat izgradnje kanalizacionog kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici i projekat redijacije zemljišta u brodogradilištu Bijela. Nešto manje, ali ipak šestocifrene investicije u tekućoj godini očekujemo u Danilovgradu, Ulcinju i Pljevljima.

Vrijedi spomenuti trenutno otvorena gradilišta u oblasti upravljanja otpadnim vodama, odnosno projekte u Beranama i Bijelom Polju, kojima je Lotus projekt uspješno otvorio tekuću građevinsku sezonu i realizovao ugovorene obaveze projektovanja i revizije glavnih projekata, te je time, a na osnovu izdatih građevinskih dozvola, omogućeno nesmetano izvođenje građevinskih radova. Ukupna investicija na oba projekta iznosi oko 15 miliona eura.

Lotus projekt je smjestio poslovnu filozofiju upravo u središte koncepta modernog razvoja i zaštite životne sredine, tačnije fokusiramo se na projekte izgradnje infrastrukture koja ima za cilj da pospješi i unaprijedi status životne sredine. Vizija poslovnog razvoja koju smo formulisali u izjavi „Biti Lider u projektnom menadžmentu i prvi izbor stranih kompanija koje imaju potrebu za tehničkom asistencijom na crnogorskom tržištu“ upućuje nas na definisanje jasnih i mjerljivih ciljeva, od kojih su kao prioritetni definisani:

  • Implementacija najbolje prakse u projektnom menadžmentu
  • Uspješan outsourcing inžinjerskih poslova
  • Realizacija permenantne tehničke podrške stranim kompanijama prilikom realizacije infrastrukturnih projekata
  • Uspješno učešće u procesu javnih nabavki u Crnoj Gori


    Lotus-logo


Naspram VIZIJE razvoja Lotus projekta, stoji naše čvrsto opredjeljenje da je izuzetnost u njenom dostizanju moguća jedino kroz kontinuiranu težnju da dostignemo našu MISIJU, tačnije “Razvoj najboljih odnosa sa klijentima na bazi implementacije vrhunske prakse u projektnom menadžmentu i realizaciji preuzetih poslova”.

Odlučnost u namjeri da budemo najpoželjniji ponuđač, partner i investicija, opravdava činjenica da, iako kompanijski i kadrovski mlada kompanija, pružamo tehničku podršku na nekim od najznačanijih projekata koji se trenutno realizuju u Crnoj Gori, u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine.

Aktivnosti projektovanja, revizija i izrade strateške dokumentacije za projekte izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacionih mreža i vodovoda u Beranama, Bijelom Polju i Cetinju dokazuju postojanost i smjernost Lotus projekta u ostvarenju poslovne filozofije i definisanih poslovnih ciljeva.

Ponosimo se i uspješnim partnerstvom sa jednom od jednom od najvećih konsultantskih organizacija, britanskim Mott MC Donald-om, sa kojima uspješno realizujemo program West Balkan infrastructure facility, finansiran od strane Evropske Investicione Banke.

Povezanost koju smo formalizovali ekskluzivnim zastupništvom jednog od najkvalitetnijih i najrenomiranijih Brendova u oblasti prozvodnje cijevnog materijala i proizvoda za tretman voda – SG GROUP, CENTRAL TUBI, ITALIANA CORRUGATI I FUTURA iz Italije, predstavlja nas kao pouzdanog partnera koji je sposoban da pored potpunog tehničkog znanja isporuči materijale kojima se garantuje dugovječnost izgrađene infrastrukture.

Uvjereni smo da nas usmjerenost, znanje, komunikativnost i pouzdanost preporučuju kao partnera koji prepoznaje pravce razvoja Crne Gore u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine, i koji razumije potrebe investitora prilikom njihovog angažovanja.

U prostoru između investicionih planova i programa i njihovih realizacija Lotus projekt ima snagu i znanje da vidi pravi put, prepozna opasnosti i pretvori ih u šanse.

 

 

 

Ukoliko želite da razmijenite mišljenja ili imate pitanja o ovoj temi, kontaktirajte autora: stojan.vuletic@lotusprojekt.me

PIŠE:

Stojan Vuletić
BSc. menadžement
09.05.2017.
PODIJELI SA PRIJATELJIMA