Kako se ostvaruju male ideje

„Crna Gora, nažalost, ne dominira na listi tehnološki razvijenih država u Evropi. Kompanija Amplitudo se trudi, da makar malo, doprinese promjeni tog trenda, uvođenjem ICT inovacija.“

Većina vas je vjerovatno čula za, danas jako popularnu, skraćenicu IoT (Internet of things). Prevod na naš jezik bio bi ”internet stvari”, i ne dopada mi se pretjerano.


Ono što IoT predstavlja jeste mreža objekata koji u sebi imaju ugrađenu odgovarajuću elektroniku ili senzore uz mogućnost razmjene informacija, najčešće putem Interneta sa nekim serverom. IoT svoju popularnost duguje neograničenoj primjeni i upotrebi u svakodnevnom životu.

 

Na poslu ste. Napolju je 40 stepeni. Na pametnom telefonu otvarate personalizovanu aplikaciju ”smart home”, palite kućnu klimu i podešavate je na prijatnih 24 stepena, provjeravate sadržaj frižidera i podešavate snimanje omiljene serije. Prije nego što krenete kući automobilom, provjeravate saobraćajnu gužvu i birate najbližu rutu. Aplikacija sugeriše da su vam biljke u bašti žedne i automatski pali sistem navodnjavanja. Senzor za buku koji je zakačen na kućicu za pse je u granicama normale, znači ljubimac je miran.

 

Prethodni primjer ilustruje nekoliko scenarija u kojima se uskoro možete pronaći zahvaljujući IoT-u.

 

Crna Gora, nažalost, ne dominira na listi tehnološki razvijenih država u Evropi. Naša kompanija Amplitudo se trudi da makar malo doprinese promjeni tog trenda, uvođenjem ICT inovacija.

Jedan od važnih koraka koje smo napravili u tom smjeru jeste potpisivanje memoranduma o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom iz Podgorice, i sa njihovim programom za izvrsnost - BIO ICT.  Motivisani ”old school” principima saradnje akademske zajednice i privrede, nadamo se stvaranju sinergije koja će kreirati nove vrijednosti.

 

Mladi istraživači iz BIO ICT centra su započeli nekoliko sjajnih projekata koji imaju praktičnu primjenu kako za privredu tako i za domaćinstva. Od senzora za mjerenje količine fluida u biljkama, dronova koji prepoznaju bolesnu lozu, agro portala, mape sa kvalitetom zemljišta u Crnoj Gori, pametne plaže do pametne bove.

 

Zadatak naše kompanije, shodno sporazumu, je da pomognemo da se neki od proizvoda i ideja na kojima BIO ICT radi spreme za tržište i komercijalizuju.

 

Kao rezultat našeg zajedničkog rada, uz pomoć partnera iz Italije renomirane kompanije System group, u proteklih par mjeseci je nastao prototip pametne bove. Ona u sebi nosi elektroniku i softver za koji su zaduženi mladi istraživači BIO ICT-a, i nekoliko senzora koji mjere različite parametre mora i vazduha na samoj lokaciji. Njena “pamet” se ogleda i u tome što prikupljene podatke redovno šalje na server radi dalje obrade i korištenja.

Naš zajednički plan je da do ljeta proizvedemo nekoliko desetina pametnih bova i da ih postavimo širom crnogorskog primorja. Podaci koje će one prikupljati će biti dostupni na posebnoj mobilnoj aplikaciji koju razvijamo, ali to je već tema narednog bloga. :)

 

 

 

 
Ukoliko želite da razmijenite mišljenja ili imate pitanja o ovoj temi, kontaktirajte autora: nenad.novovic@amplitudo.me

 

 

PIŠE:

Nenad Novović
CEO Amplitudo
09.05.2017.
PODIJELI SA PRIJATELJIMA