Kako komercijalizovati dobro interno rješenje?

Poznavajući naš mentalitet i urođeni refleks, poznat još kao, „otpor na promjene“, odlučili smo da izazovemo „zemljotres“ na crnogorskom digitalnom tržištu i krenemo u kontinuiranu edukaciju crnogorskih preduzeća. 

Implementacijom savremenog rješenja za praćenje postupaka javnih nabavki, potrudili smo se da edukujemo crnogorske kompanije o značaju učešća u postupcima javnih nabavki, ali i da im kroz kvalitetnu statistiku i pravovremeno informisanje pomognemo da uštede svoje vrijeme i maksimizuju profit.

 

Analizirajući stanje u procesu javnih nabavki Crne Gore, evidentirali smo preko 2.000 preduzeća koja su bar jednom učestvovali u istim. Shvatili smo da je riječ o prilično širokoj i raznolikoj ciljnoj grupi, kojoj je zapravo naša ,,pomoć'' itekako dobrodošla.

 

Ni naša firma nije bila izuzetak. Sam softver nastao je kao interno rješenje i pomoć našoj pravnoj službi.  Pri kreiranju statistika i izvješta, dosadne Excel tabele, formule i palete boja pale su  u zaborav, i vrlo brzo su zamijenjene pri označavanju ključnih ishoda tenderskih dešavanja.

 

Prateći evropske trendove, odlučili smo se da dodatno inoviramo naš softver i damo mu „krila“. Vodili smo se promišljanjima o sopstvenim potrebama u samom procesu popunjavanja tenderske dokumentacije.  Želja za informacijom postala je prevaziđena. Postalo je moguće imati uvid u  profile svih naručilaca i ponuđača u Crnoj Gori. Na taj način, mogli smo odmah analizirati navike naručilaca, zaključiti da li je to prva nabavka u toj oblasti, ili je riječ o već  zaživjelom trendu određene institucije. Naravno, ubrzo smo htjeli da saznamo ko su naši potencijalni konkurenti, kakve su im prodajne navike, kako kreiraju cijene u ponudama, i ostale detalje koji bi nas bliže upoznali sa konkurencijom na tržištu.

 

Želja za boljitkom dovela je do, sada već prepoznatog, koncepta praćenja svih javnih nabavki u Crnoj Gori, pod imenom eTenderi. U mjesecima koji su iza nas, korisnicima su omogućeni različiti kvantitativni podaci kao što su broj raspisanih i realizovanih nabavki za sve naručioce i ponuđače u Crnoj Gori, pretraga svih odluka Državne komisije, obavještavanje putem SMS/Maila/Push notifikacije o svim novim tenderima, izmjenama, pojašnjenjima i ugovorima.

 

Prepoznavši potrebe crnogorskih firmi da prate određene međunarodne institucije sa sjedištem u Crnoj Gori, kao i privredne subjekte koje nisu obveznici Zakona o javnim nabavkama, došli smo na ideju da našu ponudu proširimo na komercijalne naručioce. Na taj način, korisnici našeg softvera danas prate sve javne nabavke UNICEF-a, OSCE-a, Svjetske banke, Evropske delegacije u Crnoj Gori, Crnogorskog Telekoma, Rudnika uglja i ostalih privrednih subjekata, koji svoje nabavke objavljuju na zvaničnim veb sajtovima.

 

Priznanje za naš rad i pomoć crnogorskim firmama došlo je krajem prethodne godine. Naime, softver „eTenderi“ dobio je žig „Dobro iz Crne Gore“ i postao jedini neprehrambeni proizvod u Crnoj Gori sa tim priznanjem.

 

Kao što kaže naša krilatica, do sledećeg čitanja i „Za tender ispred svih!“ :)

PIŠE:

Jugoslav Radović
Project Manager
20.02.2018.
PODIJELI SA PRIJATELJIMA